gears-1236578
LEIKKAUSNOPEUS JA HINTA:
Leikkausnopeudella on oleellinen osuus leikkauspinnan laatuun ja hintaan. Kuvassa on leikattu osan sakarat eri nopeuksilla niin että leikkausaika (hinta) on kaikissa sama.

LEIKKAUSNOPEUS:
Leikkausnopeuskäsite jota käytämme on % :tia maksimi leikkausnopeudesta kyseisellä materiaalilla. 100%: Karkein pinnanlaatu, halvin leikkauslaatu. – Erittäin harvoin käytetty huonon pinnanlaadun takia. 80%: Yleisin meillä käytetty nopeus. – Vesileikkausuurteet näkyvät selkeästi mutta on visuaalisesti tasainen kuvio, hinta/ laatusuhteelta paras osiin joissa tulee jälkityöstöä tai pinnanlaadulla ei ole väliä. Tarkkuus keskimäärin n.+/-0,1mm riippuen levyvahvuudesta 60%: Keskiarvo, kompromissinopeus laadun ja hinnan suhteen. 40% ja 20%: Hyvä pinnanlaatu. – Soveltuu tarkkoihin osiin tai kappaleisiin joissa halutaan vesileikkauksen uurteet minimiin. Parhaimmillaan muutaman sadasosamillin tarkkuus.
LEIKKAUSNOPEUKSIEN MÄÄRITTÄMINEN:
Leikkausnopeuksien ohjelmointi tapahtuu matemaattisten kaavojen avulla itse ohjelmistossa. Syötämme itse ohjelmaan tiedot materiaalista sekä materiaalin paksuudesta jolloin kone laskee sopivan leikkausnopeuden sekä suuttimen kulman kompensoinnit nopeudelle, joka vastaa nopeinta leikkausta valitulle materiaalille. Ohjelmiston materiaalikirjasto on laaja joka sisältää valtaosan käytössä olevista materiaaleista aina kovametallista tiivistepapereihin. Materiaalit ja niiden kovuudet kumminkin vaihtelee ajoittain jolloin joissain tapauksissa koeleikkaamme materiaalin jonka jälkeen lisäämme uuden materiaalin sekä sen leikkaus arvon koneelle ja joka jää koneen muistiin.